UTICAJ MIRISA NA EMOCIJE I RASPOLOŽENJA

UTICAJ MIRISA NA EMOCIJE I RASPOLOŽENJA

Kako se odbraniti, podignuti raspoloženje i izbeći ZIMSKU depresiju…

Aromaterapija vam preporučuje prirodno i zdravo rešenje. Eterična ulja su životna snaga biljaka koja pozitivno deluju na um, regenerišući telo.
Činjenica da miris ide ravno do hipotalamusa vrlo je značajna, jer je taj sićušni organ odgovoran za regulaciju mnogih telesnih funkcija, uključujući temperaturu, žeđ, glad, nivo šećera u krvi, rast, spavanje, budnost, seksualni nagon i emocije. Omirisati, znači poslati trenutnu poruku «malom mozgu», a on je šalje celom telu.

Istovremeno, poruka mirisa ide u limbički sistem mozga koji prerađuje emocije i u područje nazvano hippocampus, deo mozga odgovoran za pamćenje i to je razlog zašto miris podstiče tako živa sećanja iz prošlosti. Miris je jedino od pet čula koje je direktno povezano sa limbičkim režnjem (centrom za kontrolu emocija) u mozgu. Zahvaljujući tome, mirisi mogu uticati na naše raspoloženje i emocije. 

Citrusni, osvežavajući mirisi ubrizgavaju energiju i vraćaju volju za životom, pa ih je najbolje udisati odmah nakon buđenja.

Eterično ulje limuna
Miris ovog ulja poboljšava koncentraciju, deluje osvežavajuće i opuštajuće. Miris eteričnog ulja limuna pomaže u balansiranju emocija, deluje antidepresivno, umanjuje osećaj ljutnje i daje trenutni osećaj energije. Ovo ulje idealan je izbor tokom zimskih dana, budući da deluje antivirusno i antibakterijski, pa pomaže u tretmanu gripe i prehlade, a ukoliko se koristi u difuzeru, deluje kao prirodni dezinficijent prostora.

Eterično ulje slatke narandže
Eterično ulje je tradicionalno poznato po svom umirujućem efektu, slatko i osvežavajuće eterično ulje pomorandže budi životnu radost, donosi veselje.Podsvesno jača osećaj sopstvene vrednosti pa je odlično za uklanjanje depresije, strahova i napetosti.

Eterično ulje bergamota
Bergamot je prijatan i svež citrusni miris, deluje antidepresivno, budi raspoloženje i želju za životom, olakšava prihvatanje emocija. Osim toga, pomaže kod svih vrsta infekcija, gripe, prehlade, kašlja i bronhitisa.
 
Eterično ulje lavande
Sama boja i miris lavande podsećaju na tople, sunčane dane. Zahvaljujući opuštajućem mirisu odlično deluje na psihu, podižući raspoloženje, ali i na stanja poput nesanice, anksioznosti i stresa.

Eterično ulje ruzmarina
Ovo ulje poboljšava koncentraciju, pamćenje i pomaže u otklanjanju umora. Miris ovog ulja pomaže kod glavobolje i daje osećaj energije i vitalnosti, kod mišićnih bolova nastalih usled zamora, pa je idealno za opuštanje i “vraćanje energije” nakon umornog radnog dana.

Eterično ulje cimeta
Ovo ulje ima stimulišuće delovanje i pomaže u otklanjanju osećaja zamora i iscrpljenosti. Eterično ulje cimeta poboljšava koncentraciju, fokusiranje i pamćenje, pa je idealno za obavljanje mentalnih aktivnosti.

Eterično ulje nane
Ovo ulje trenutno poboljšava koncetraciju, daje energiju i stimuliše um. Ulje je idelano za osvežavanje prostora i kao “pomoćno sredstvo” tokom učenja ili obavljanja bilo koje umne aktivnosti.

Eterično ulje kadulje
Ulje muškatne kadulje je kao spoj euforije, spokoja i opuštenosti. Osim što diže raspoloženje, ojačava otpornost na stres, ublažava psihičku napetost i opušta mišiće.

Eterično ulje timijana
Eterično ulje timijana pomaže kod psihičkog umora, depresije i nesanice. Nekoliko kapi ulja timijana u večernjim satima, opušta telo i oslobaća nakupljeni stres.

Eterično ulje geranijuma
Njegov prijatan miris podrška je i lek u svakoj stresnoj i psihički napetoj situaciji. Osim toga, poseduje i snažno antibakterijsko delovanje, pomaže kod hormonalne neravnoteže žena i kod infekcija grla, prehlade i gripa.

Eterično ulje ylang-ylanga
Ovo ulje je slatkastog mirisa i deluje relaksirajuće na um, otpušta nervozu, umanjuje osećaj ljutnje i popravlja raspoloženje. Donosi osećaj mira, podstiče na kreativno izražavanje i olakšava stanja stresa, depresije i nemira. Obavijajući prostoriju svojim mirisom, budi životnu radost i energiju, pomažući potisnuti depresivne misli.

Ulja se primenjuju uz pomoć aromatičnih difuzera, raspršivača, parfema, mirišljavih kupki i masaže.
Mogu se nakapati na jastuk, posteljinu  ili maramicu i tako koristiti kao suva inhalacija.